Megnézem!
Bezár!
Magyar Német Angol
Most 1 látogató olvassa oldalunkat. infoNyitva tartás:

 

Téli (szeptember 1 - június 30.):

Kedd - Péntek:
10.00 - 18.00
Szombaton:
8.00 - 13.00

Nyári (július 1 - augusztus 31.):

Kedd - Péntek:
10.00 - 18.00
Szombaton:
zárva!


Vasárnap, hétfő: zárva!

 

Folyóirat olvasó

A folyóirat-kölcsönzést csak a Folyóirat-olvasók Klubjába beiratkozott 18 éven felüli bejegyzett balatonfüredi állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők vehetik igénybe.

Folyóiratlista 2017.

 

Széchenyi István különgyűjtemény

Gróf Széchenyi István gondolatainak gyűjteménye / [vál. és az utószót írta Környei Attila] ; [az előszót írta Kosáry Domokos] ; [a fotókat kész. ... Lobenwein Tamás]. - 2. átd. jav. kiad. - Budapest : Paginarum, 1998.

Napjainkban ismét egyre többen hivatkoznak Széchenyire. Munkáit azonban jóval kevesebben olvassák, ismerik. Ebben persze része van annak is, hogy e nagy irodalmi életmű különböző részei leginkább olyan speciális, szakmai köröknek szánt kiadványokban láttak napvilágot, amelyek a szélesebb közönséghez nemigen jutott el. Nem csoda, hogy amikor pár évvel ezelőtti naplói egy része végre magyar fordításban megjelent, e szép kötet szinte újdonságként hatott a nagy érdeklődést mutató olvasókra. Ilyen körülmények között ma is üdvözölnünk kell minden olyan kísérletet, amely Széchenyi gondolatait, szövegeit viszi közelebb közönségünkhöz.
Erre vállalkozott a jelen gyűjtemény összeállítója.


 

Széchenyi István : a legnagyobb magyar / Csiffáry Tamás. - Budapest : Fix-term, 2007.

Gróf Széchenyi István, politikus, közgondolkodó, a "legnagyobb magyar"; eszméivel és működésével a modern európai Magyarország egyik megteremtője. Ő a XIX. század első felében megindult nemzeti liberális reformmozgalom kezdeményezője és egyben a legjelentősebb személyisége. Példamutató hazaszeretete, a haladásba vetett hite, áldozatkészsége, akaratereje, s nem utolsósorban gyakorlati alkotásai a magyar történelem egyik legnagyobb személyiségévé avatták.


 

Aki Európából (is) látta Magyarországot : gróf Széchenyi István tekintete / Tarics Péter. - Budapest : Püski, 2010.

Tarics Péter - külpolitikai újságíró, okleveles politikai szakértő - könyve a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulója tiszteletére jelent meg a Püski kiadó gondozásában.
A kötetben megfogalmazódik Széchenyi István üzenete a ma embere számára. A több, mint másfél évtizedes kutatómunka eredményeképpen a szerző tételesen megcáfolja, hogy gróf Széchenyi István öngyilkos lett volna, és bizonyítékokkal, bűnügyi-nyomozati módszerekkel támasztja alá, hogy politikai gyilkosság áldozata lett. Megelevenedik előttünk a Kossuth - Széchenyi vita, a két lángelme magas szintű politikai vitája, párbeszéde. Foglalkozik a könyv József nádor és Széchenyi kapcsolatának hátterével, és bemutatja e kapcsolat nemzetépítő eredményeit. A szerző pontosan leírja Széchenyi korát, majd a kiegyezés előkészítési folyamatát. A lélektan tudományos eszközeivel, az események láncolatán keresztül elemzi Széchenyi lelkivilágának és belső történéseinek mozgatórugóit. Beszél a Széchenyi-hagyaték sorsáról, és ismerteti halálának politikai következményeit. A könyvet színes fénykép-, dokumentum- és kollázs-melléklet egészíti ki.

  

Honlapunk a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0017 számú pályázat támogatásával jött létre.

 

Impresszum | design by: | | Tartalom © * Könyvtár * 2003 - 2017 | Counter: 132661 / 62139 | Info
Városi Könyvtár Balatonfüred | balateka@varosikonyvtar.t-online.hu Balatonfüredi Könyvtár 8230 Balatonfüred, Kossuth Lajos u. 35.
Start: 2010. április 1.

Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Balatonfüred Városi Könyvtár Weboldala

Tulajdonos: Városi Könyvtár

Kapcsolat: Balatonfüred | balateka@varosikonyvtar.t-online.hu

Címsorszöveg: Széchenyi István különgyűjtemény - | Városi Könyvtár | Balatonfüred Városi Könyvtár Weboldala

Szlogen: A könyv a legjobb barátunk!

Linkfelhő: Könyvtár, Városi Könyvtár, Balatonfüredi könyvtár, könyvkölcsönzés, könyvkölcsönzés balatonfüreden, füredi könyvtár

Készült:Start: 2010. április 1.

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső